پیش از این، دو نیروگاه برقآبی در تاجیکستان توسط جمهوری اسلامی ایران و روسیه در قلمرو منطقه ختلان ساخته شده بود. ظرفیت نصب شده نیروگاه روسیه موسوم به «سنگتوده ۱-۱» ۶۷۰ مگاوات و نیروگاه سنگتوده ا-۲ مربوط به جمهوری اسلامی ایران ۲۲۰ مگاوات است.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا و به نقل از سرویس مطبوعاتی ریاست جمهوری تاجیکستان، موضوع ساخت این نیروگاه برقآبی در دیدار رئیس شرکت برق مصری «السویدی الکتریک» با امامعلی رحمان در جریان برگزاری بیست و هفتمین کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی درشهر شرم الشیخ در مصر مورد بررسی و تایید قرار گرفت. این شرکت همچنین قصد دارد کارخانه هایی برای تولید ترانسفورماتور، کابل و سایر ماشین آلات و تجهیزات در زمینه برق و ارتباطات در تاجیکستان ایجاد کند.
تابستان امسال ازبکستان نیز کار مقدماتی ساخت نیروگاه برق آبی یاوان بر روی رودخانه زرافشان تاجیکستان با ظرفیت ۱۴۰ مگاوات را آغاز کرد. هزینه تخمینی این نیروگاه ۲۸۲ میلیون دلار است که پیش بینی می شود سالانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند.
بر اساس این گزارش، توافقات اولیه این شرکت مصری برای ساخت نیروگاه برقآبی با وزارت انرژی و منابع آب تاجیکستان انجام شده است. با این حال، مکان ساخت و ظرفیت نیروگاه برق آبی پیشنهادی مصر مشخص نشده است.
تاجیکستان جزو شش کشور جهان است که بیشترین پتانسیل تولید برق را دارند. منابع انرژی آبی کشور امکان ساخت تاسیساتی را فراهم می کند که مجموع تولید انرژی آن می تواند تا ۵۲۷ میلیارد کیلووات ساعت در سال باشد. در حال حاضر حتی ۵ درصد از این پتانسیل محقق نشده است.